fallback

Износът на Китай с първи годишен ръст от 2008 г., вносът постави рекорд

Все пак кризата остави своя отпечатък върху износа, който пада с 16% през 2009

09:51 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Износът на третата по големина икономика на света - Китай - отчете първия си годишен ръст за последните 14 месеца през декември. Още по-обнадеждаващо е, че вносът на стоки в страната скочи с рекордните 55,9% на годишна база през последния месец на 2009 г., което е добър знак за световната търговия и за възстановяването на световната икономика от финансовата криза, предаде Bloomberg.

Данните показаха, че износът на азиатската страна се увеличава със 17,7% спрямо декември 2008 г., а вносът нараства с рекордно високото темпо от 55,9 на сто. Това се дължи както на стабилизирането на икономиката през втората половина на 2009 г., така и на рязкото свиване на търговията в края на 2008 г. Пазарните анализатори очакваха по-малко увеличение както на износа, така и на вноса.

Износът на китайски стоки към САЩ скача с 15,9% на годишна база, а този към страните от Европейския съюз се намира с 10,2% над нивата си от декември 2008 г. Междувременно вносът на стоки от Австралия и Малайзия се удвоява през последните 12 месеца.

През 2009 година Китай задмина Германия, за да се превърне в най-големият износител на стоки в света. В отговор на все по-добрите икономически данни Китайската централна банка реши да вземе мерки за ограничаване на ликвидността в банковата система, като предложи на банките тримесечни държавни ценни книжа при по-висока доходност.

Стойността на износа през декември възлиза на 130,7 млрд. долара, а тази на вноса се равнява на рекордните 112,3 млрд. долара. По този начин търговският излишък на Китай през последния месец на миналата година възлиза на 18,4 млрд. долара.

Все пак икономическата криза остави своя отпечатък върху износа на Китай. Неговата обща стойност за изминалите 12 месеца отчита първия си спад на годишна база за последните 25 години в размер на 16 на сто. Вносът на свой ред се свива с 11,2% на годишна база. Положителното салдо по търговския баланс за цялата година възлиза на 196,1 млрд. долара спрямо 295,5 млрд. долара излишък за 2008 г.

Значително през миналата година се увеличава вносът на петрол, който също достига рекордна стойност, както и вносът на желязна руда, медна руда и алуминий.

През 2007 г. Китай изпревари Германия, превръщайки се в третата по големина икономика на света, като през тази година се очаква страната да намине и Япония, нареждайки се на второто място след САЩ. Някои правителствени анализатори обаче предупредиха, че китайската икономика може да прегрее през тази година, отчитайки ръст от 16% на годишна база, което ще увеличи риска от висока инфлация и надуването на балони на пазара на имоти и ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:15 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още