fallback

Нов 15-месечен връх за петролните фючърси в началото на седмицата

За това помогна новината, че вносът на петрол в Китай е нараснал до рекордно ниво през изминалата година

09:11 | 11.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола покори нов 15-месечен връх по време на днешната електронна търговия в Азия, подкрепена от последните добри икономически данни за третата по големина икономика на света - Китай, които подновиха очакванията за възстановяването на световната икономика през тази година.

Поевтиняването на долара до триседмично дъно спрямо еврото, както и извънредно ниските температури в повечето страни от северното полукълбо, също повишиха цената на енергийната суровина в началото на седмицата до най-високото й ниво от октомври 2008 година, предаде Bloomberg.

За икономическия оптимизъм допринесоха данните за износа на Китай, който се увеличи със 17,7% на годишна база през декември. Това е първият годишен ръст на износа за последните 14 месеца. Китай се очаква да бъде двигател на световния икономически растеж през тази година.

Освен това днес стана ясно, че вносът на петрол в страната е нараснал до рекордните 203,8 млн. метрични тона през изминалата година. Китай е вторият по големина потребител на енергия в света след САЩ.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпва с 0,1% до 82,75 долара за барел по време на днешната електронна търговия на борсата в Ню Йорк. Това е най-високото ценово ниво от 14 октомври 2008 година.

Петъчната волатилна сесия приключи с повишение в цената на февруарските фючърси от 9 цента до 82,75 долара за барел. Цената на петрола се повишава по време на 11 от последните 12 сесии, като през изминалата седмица отчете ръст от 4,3% на седмична база.

На международната петролна борса в Лондон брентът с доставка през февруари поевтинява с 0,2% до 81,37 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още