fallback

Лондонските банкери няма да бъдат засегнати от данъка върху бонусите

Много от банките се готвят да поемат всички разходи за данъка или голяма част от тях

15:46 | 09.01.10 г.

Банкерите в Ситито почти няма да бъдат засегнати от данъка върху бонусите, въведен от британското правителство миналия месец, сочи проучване на Financial Times сред водещи инвестиционни банки.

По-голямата част от банките, анкетирани в анонимното проучване, казват, че ще поемат всички разходи за еднократния данък в размер на 50% или голяма част от тях, като увеличат средствата за бонуси, дори с риск да раздразнят правителството и собствените си акционери.

Резултатите съвпадат с информация, събрана от компании за набор на персонал. “90% от данъка ще бъде поет от банките”, казва консултант от една от компаниите с клиенти в Ситито.

В много случаи това ще означава, че банките ще удвоят средствата, предназначени за бонуси, а разходите за данъка ще се поемат от акционерите. Вероятно ще бъдат засегнати дивидентите, които и без това вече са под натиск заради изискванията на регулаторите банките да задържат печалбите, за да подсилят капитала, допускат банкери.

Някои инвеститори стават все по-недоволни от плановете на банките.

Според анкетата по-голяма вероятност да поемат изцяло данъка има при щатските институции. Въпреки това някои, както американски, така и европейски, казват, че ще се опитат да поделят разходите за данъка върху бонусите между банката и служителите. В случаите, в които разходите се споделят с банкерите, това ще се прилага глобално, не само за служителите в Лондон.

Тази стратегия няма да се хареса на британското финансово министерство. Когато британският финансов министър Алистър Дарлинг обяви данъка, той очакваше това да откаже банките да раздават големи бонуси, като прогнозираше, че ще се привлекат допълнителни приходи от само 550 млн. паунда.

По-рано тази седмица от министерството признаха, че не са успели да променят поведението на банките. Все пак този неуспех ще бъде смекчен от допълнителните приходи, които ще се привлекат. Анкетираните от FT банки очакват средно данъкът да генерира 5 млрд. паунда в хазната.

В анкетата са участвали 12 банки – Bank of America Merrill Lynch, Barclays Capital, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, JPMorgan, Morgan Stanley, Nomura, RBS и UBS. От JPMorgan и Goldman Sachs не са отговорили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още