fallback

Позитивен финал на сесията в САЩ след обрат в последните минути

Инвеститорите преодоляха първоначалния ефект от разочароващите данни за безработицата в САЩ през декември

23:39 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Оптимистично настроените инвеститори на Wall Street успяха да надделеят в самия край на днешната волатилна сесия, което помогна и на трите основни индекса да приключат деня и седмицата на положителна територия.

Това се случи въпреки негативния старт на борсовата търговия, предизвикан от разочароващите данни за безработицата в най-голямата икономика на света през декември миналата година, предаде CNN.

Те показаха, че безработицата в САЩ остава на ниво от 10%, а броят на закритите работни места в неселскостопанските отрасли на американската икономика възлиза на 85 хил., което се оказа повече от очакваното.

Индексът на 30-те най-големи и най-често търгувани борсови компании Dow Jones IA приключи с ръст от 0,1% до 10 618,19 пункта, въпреки че през по-голямата част от днешната търговия се намираше на отрицателна територия.

Най-губещи сред дружествата в неговия състав бяха Boeing, Coca-Cola, JPMorgan Chase и Travelers. Поевтиняването на техните акции обаче бе компенсирано от доброто представяне на IBM, Microsoft и Hewlett-Packard.

Широкият борсов измерител S&P 500 също преодоля първоначалните си понижения и завърши с ръст от 0,3% до 1 144,98 пункта.

Единствено индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, успя да се задържи на положителна територия през по-голямата част от сесията. Той нарасна с 0,7% до 2 317,17 пункта, подкрепен от технологичните и транспортните компании.

В рамките на изминалите пет сесии Dow Jones IA се е повишил с 1,8%, S&P 500 – с 2,7%, а Nasdaq Composite е нараснал с 2,1 на сто.

Другите икономически данни от днес показаха, че запасите на едро в САЩ са се увеличили неочаквано през ноември, като отчитат рекорден за последните пет години ръст от 1,5% на месечна база.

Материалните запаси участват при изчислението на брутния вътрешен продукт на страната и тяхното увеличение би могло да подобри данните за щатската икономика през четвъртото тримесечие на 2009 г.

Малко преди края на търговията стана ясно, че потребителските кредити в САЩ намаляват за десети пореден месец през декември, като отчитат рекорден спад от 17,49 млрд. долара, или 8,5%, до 2,46 трлн. долара.

Потребителските кредити са важен ориентир за нагласите на американските домакинства, чиито разходи формират около две трети от брутния вътрешен продукт на страната.

Колебливото движение на индексите през изминалата седмица показа разделението между инвеститорите, които смятат, че икономиката се е стабилизирала и тези, които очакват повторен спад през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:15 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още