fallback

След волатилната сесия цената на петрола отчете лек ръст

През последните пет дни енергийната суровина е поскъпнала с 4,3 на сто

22:28 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола успя да завърши днешната волатилна сесия с лек ръст, след като пазарните участници се отърсиха от първоначалния разочароващ ефект от данните за безработицата в САЩ през декември.

Те показаха, че броят на закритите работни места в най-голямата икономика на света се е увеличил с 85 хил. през изминалия месец, което надмина многократно пазарните очаквания, предаде Wall Street Journal.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поскъпна с 9 цента, или 0,1%, за да приключи седмицата на ниво от 82,75 долара за барел. През последните пет дни цената на петрола с скочила с 4,3 на сто.

Това се явява четвъртата поред седмица, в рамките на която енергийната суровина поскъпва. Необичайно студеното време в САЩ и Китай вдигна цената на петрола до най-високото й ниво за последните 15 месеца в сряда.

Разочароващите данни за пазара на труда в САЩ през декември първоначално понижиха цената на петрола до 81,80 долара за барел на международната петролна борса в Ню Йорк.

Малко след това обаче котировките отново се насочиха нагоре, след като стана ясно, че докладът за заетостта няма да промени цялостните нагласи на пазарните участници за възстановяването на икономиката.

На международната петролна борса в Лондон брентът завърши сесията с понижение на цената от 0,2% до 81,37 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още