fallback

Лошите данни за заетостта разколебаха Wall Street

Единствено Nasdaq Composite успя да излезе на положителна територия след негативния старт на сесията

18:27 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

По-голямото от очакваното съкращение на служители в неселскостопанските отрасли на американската икономика през декември потопи борсовите индекси в САЩ в началото на днешната сесия. Данните за безработицата разколебаха увереността на инвеститорите в устойчивостта на икономическото възстановяване.

Индексът на 30-те най-големи и най-често търгувани борсови компании Dow Jones IA отстъпва с 0,2% до 10 589,32 пункта близо два часа след началото на последната за тази седмица борсова сесия. За това допринасят най-много акциите на Boeing, Coca-Cola и JPMorgan, които поевтиняват съответно с 0,9%, 1,7% и 0,5%.

Широкият борсов измерител S&P 500 губи 0,1% до 1 141,15 пункта. Единствено индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, засега успява да се задържи на положителна територия след негативния старт. Той се повишава с 0,3% до 2307,04 пункта, подкрепен от технологичните и транспортните компании.

Новата година започна с неуверени движения на котировките в очакване на данните за пазара на труда през декември. Те показаха, че безработицата в САЩ остава на ниво от 10%, а броят на закритите работни места в неселскостопанските отрасли на икономиката възлиза на 85 хил., което се оказа много повече от очакваното.

Пониженията на индексите днес бяха ограничени от неочакваното увеличение на запасите на едро в САЩ през ноември, които отчетоха рекорден за последните пет години ръст от 1,5% на месечна база. Материалните запаси участват при изчислението на брутния вътрешен продукт и тяхното увеличение може да укрепи данните за щатската икономика през четвъртото тримесечие.

Цената на петрола с доставка през февруари се понижава с половин процент на борсата в Ню Йорк до 82,24 долара за барел, а златото поевтинява с 0,3% до 1 129,90 долара за тройунция. Точно преди месец цената на метала стигна рекордното в исторически план ниво от 1 218,30 долара за тройунция.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:10 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още