fallback

Аржентинският президент уволни шефа на централната банка

Причина е отказът на банкера да предостави средства от валутния резерв за изплащането на външния дълг на страната

13:32 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Управителят на Аржентинската централна банка Мартин Редрадо е освободил своя пост, след като президентът на страната Кристина Фернандес де Кирхнер подписа указ за неговото уволнение. 

Причина за това стана отказът на Редрадо да предостави на правителството средства от аржентинския валутен резерв, за да се изплати част от външния дълг на страната, предаде BBC.

Аржентинският президент официално оправда своето решение с аргумента, че гуверньорът на централната банка не е изпълнявал пълноценно своите задължения.

Говорителят на Мартин Редрадо заяви, че той се е съгласил да напусне поста, но не и да подаде оставка. Той планира да обжалва по съдебен път решението на президента.

Според аржентински конституционни адвокати постановлението на президента може да е незаконно, тъй като председателят на централната банка може да бъде отстраняван само от Конгреса.

Редрадо разгневи президента в началото на тази година, след като отказа да прехвърли 6,6 млрд. долара към фонд на правителството, които да изплати част от външния дълг на страната.

През тази година Аржентина трябва да посрещне задължения по международния си дълг за 13 млрд. долара. Бюджетният дефицит на страната се очаква да възлезе на 2 до 7 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:34 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още