fallback

11-дневното рали на петрола приключи

Причина за това станаха опасенията, че притокът на капитал към инвестиции в суровини може да намалее, допринесе и поскъпването на долара

09:37 | 08.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поевтинява за втори пореден ден по време на днешната електронна търговия в Азия на фона на опасенията, че притокът на капитал към инвестиции в суровини може да намалее. Те се предизвикани от очакваното от пазарните участници скорошно затягане на паричната политика на централните банки в големите икономки, предаде Bloomberg.

Вчерашната сесия приключи с първото понижение на цената на петрола за последните 11 дни, след като курсът на долара спрямо еврото скочи с 0,7%. Междувременно Китайската централна банка предприе мерки за ограничаване на ликвидността в банковата система на страната, което също подкрепи курса на долара срещу повечето основни валути.

Американският лек суров петрол с доставка през февруари поевтинява с 0,3% до 82,40 долара за барел по време на днешната електронна търговия на борсата в Ню Йорк. Петролните фючърси поевтиняха с 52 цента до 82,66 долара за барел до края на вчерашната сесия. Това бе първият спад на цената на петрола от 21 декември миналата година досега.

За да ограничи спекулациите с енергийни суровини, Комисията по търговията със стокови фючърси в САЩ (CFTC) ще предложи през следващата седмици лимити за позициите, които пазарните участници могат да откриват. CFTC бе критикувана през 2009 г., след като спекулациите оскъпиха петрола до рекордните 147,27 долара за барел в средата на 2008 г.

Петролът сорт брент поевтинява с 0,4% до 81,22 долара за барел в часовете на електронната търговия на борсата в Лондон. Вчерашната сесия завърши с понижение на цената на февруарските петролни фючърси от 38 цента, или 0,5%, до 81,51 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още