fallback

Индия ще се бори сама с климатичните промени. Засега

Индия, заедно със САЩ, Китай и Русия, беше сред страните, които обявиха по време на срещата в датската столица свои планове за противодействие на климатичните промени

18:34 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Индия ще продължи плановете си за борба с климатичните промени, без да чака глобално финансиране, след като от срещата за климата в Копенхаген в края на 2009 не стана ясно какви точно ще са ангажиментите на развитие страни за осигуряването на средства за тази цел.

„Трябва да направим, каквото е нужно”, казва пред Bloomberg индийският министър на околната среда Джайрам Рамеш, чиято страна е четвъртият най-голям замърсител с парникови газове в света.

„Не мисля, че индийската програма по промените в климата ще бъде задвижена от международно финансиране. Международното финансиране има поддържаща роля, то не трябва да бъде смазката или катализаторът, или двигателят.”

Споразумението от Копенхаген постави краен срок до 31 януари за богатите страни да уточнят целите за максимално допустими нива на емисиите парникови газове до 2020 г. До тази дата пък по-бедните държави трябва да посочат какви мерки са предприели за намаляване на вредните емисии. Предвижда се също така да бъдат разпределяни по 100 млрд. долара на година до 2020 г. на развиващите се страни за адаптиране и смекчаване на ефектите от климатичните промени.

Индия, заедно със САЩ, Китай и Русия, беше сред страните, които обявиха по време на срещата в датската столица свои планове за противодействие на климатичните промени.

„Каквото сме имали да казваме, вече сме го казали”, допълва Рамеш. „Сега просто трябва да се заемем с работата.”  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:20 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още