fallback

Индексите в Азия се оттеглиха на отрицателна територия

Най-силно се понижиха борсовите измерители в Китай и Южна Корея

12:40 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион прекъснаха ралито си от предишните четири дни, като се оттеглиха на отрицателна територия днес. Причина за това стана неочакваното решение на Китайската централна банка да повиши доходността по тримесечните държавни ценни книжа като стъпка за ограничаване на кредитирането в страната, което отчете силен ръст през 2009 г.

За да избегнат появата на балон на пазара на недвижими имоти и ценни книжа, финансовите регулатори в Китай накараха банките да ограничат стойността на новите заеми, а правителството затегна условията за купувачите на втори имот. През тази седмица Китайската централна банка намекна, че ще се фокусира върху овладяването на кредитирането и инфлацията в страната през идните месеци.

Днес Китайската централна банка предложи тримесечни държавни ценни книжа за 60 млрд. юана (8,8 млрд. долара) при доходност от 1,37%, която е с 4 базисни пункта повече от аукциона, проведен през миналата седмица. Широкият индекс Shanghai Composite се понижи с близо 2%, приключвайки сесията на ниво от 3 192,78 пункта, а в Хонконг Hang Seng загуби 0,7% до 22 269,5 пункта.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който покрива пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, отстъпи с 0,3% до 123,68 пункта, след като вчера стигна най-високото си ниво от края на август 2008 г. насам.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,5% до 10 681,6 пункта. Вчера финансовият министър на страната Хирохиса Фуджи подаде оставка и на негово място бе назначен вицепремиерът Наото Кан. Акциите на Japan Airlines поевтиняха до рекордно ниското ниво от 76 йени заради опасенията, че компанията може да фалира заради влошеното си финансово състояние.

Основният индекс на борсата в Южна Корея Kospi се нареди сред най-губещите за деня, като се понижи с 1,3% до 1 683,5 пункта. Акциите на местните износители поевтиняха, след като корейският вон продължи да поскъпва спрямо щатския долар. По-скъпата местна валута оскъпява стоките на корейските компании и намалява печалбата им, реализирана на външните пазари.

Индексът на сините чипове в Австралия се понижи с 0,5% до 4 899,40 пункта, а австралийският долар поскъпна спрямо 16-те най-търгувани валути, след като продажбите на дребно в страната се увеличиха повече от очакваното с 1,4% на месечна база ноември. Това е най-силният им ръст за последните осем месеца и е добър знак за възстановяването на австралийската икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:39 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още