fallback

С една трета падат инвестициите в рисков капитал в „зелени“ компании

Щатската Solyndra Inc., която произвежда слънчеви панели, е привлякла най-много рисков капитал - 198 млн. долара

10:37 | 07.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

През миналата година инвеститорите в рисков капитал са вложили в стартиращи компании за възобновяема енергия и други зелени технологии с около една трета по-малко спрямо 2008 г., показва проучване, цитирано от Dow Jones.

През 2009 г. инвеститорите са вложили общо около 5,6 млрд. долара е частни компании за зелени технологии в Северна Америка, Европа, Китай и Индия, според анализа на Cleantech Group и Deloitte.

Спадът на тези инвестиции се обяснява със свиването на световната икономика. Авторите на доклада обаче отбелязват, че в същото време се увеличават инвестициите в стартиращи компании за зелени технологии от страна на различни корпорации и фирми за комунални услуги. Това е помогнало инвестициите в чисти технологии да се задържат близо до нивото си от 2007 г.

Фирмите за комунални услуги са инвестирали най-много в компании за вятърна енергия, следвани от компании за слънчева енергия, производители на соларни панели и свързани с тях компоненти.

Компаниите за слънчева енергия са получили 1,2 млрд. долара от инвеститори в рисков капитал през 2009 г., което е с 64% по-малко спрямо предходната година. Производителите на електрически превозни средства и друго „зелено“ транспортно оборудване са привлекли 1,1 млрд. долара рисков капитал, а компаниите за енергийна ефективност - 1 млрд. долара.

По отделни компании щатската Solyndra Inc., която произвежда слънчеви панели, е привлякла най-много рисков капитал - 198 млн. долара, следвана от четири фирми, всяка от които е получила по 100 млн. долара.

През декември Solyndra обяви, че планира първично публично предлагане, като очаква да набере от него 300 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:45 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още