fallback

Гърция: Не се нуждаем от спасител

Правим необходимото за намаляване на дефицита и за контролиране публичния дълг, казва финансовият министър на страната

12:43 | 06.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Гърция не се нуждае от външна помощ за намаляване на бюджетния си дефицит, е заявил гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину в отговор на предупреждение на представител на Европейската централна банка (ЕЦБ), че помощ за страната няма да има.

Юрген Старк, член на борда на Европейската централна банка, е цитиран от вестник Il Sole да казва, че пазарите „се самозалъгват”, ако очакват страните от ЕС да помогнат за спасяването на Гърция.

„Всъщност ние не се нуждаем от това пояснение”, е заявил Папаконстантину в интервю за телевизия Bloomberg. „Не очакваме никой да ни спасява, тъй като, според мен, е пределно ясно, че правим това, което е необходимо, за да намалим дефицита и да контролираме публичния дълг.”

Спекулациите дали трябва или не да се оказва помощ на Гърция започнаха, след като стана ясно, че държавният дълг на страната е достигнал 300 млрд. евро.

Длъжностни лица от Европейската комисия и ЕЦБ са в готовност да направят мониторингово посещение в Атина, веднага след като гръцкото правителство оповести по какъв начин планира да се справи с държавния дефицит и да намали задлъжнялостта в публичния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:41 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още