fallback

Газовата сделка на Украйна – кой какво си представя да се случи

Според кандидата за президент Владимир Литвин Русия трябва да има своята роля в евентуален газотранспортен консорциум

19:58 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Председателят на украинския парламент и кандидат за президент на страната Владимир Литвин предлага отново идеята за създаване на газотранспортен консорциум Украйна-Русия-Европа на паритетен принцип, предаде ИТАР-ТАСС.

Такава идея имаше и преди, но преобладаващото мнение в страната е, че ролята на Русия в сделката трябва да е ограничена, за да не се засилва нейното влияние.

„Според мен е целесъобразно и съм убеден, че държавната газопреносна система трябва да се развива, но не така, както предлагат украинските власти: да се споразумеем с Европа за взаимодействие в газовата сфера и да забравим страната, която добива газ – Русия”, посочи Литвин при посещение в Киевска област.

Според него Русия, която добива газ, Украйна, която пък има държавна газопреносна система, и Европа, която потребява синьо гориво, трябва да си сътрудничат.

„Подкрепям идеята за създаване на газотранспортен консорциум, но не на принципа три страни да „кацнат” на газовата тръба. Участниците в консроциума трябва да допринесат за общото дело: Русия - с газ, Европа - с нови технологии, техника и оборудване, Украйна - с газопреносна система, посочи председателят на украинския парламент.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:34 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още