fallback

Ако американската икономика е наистина вече стабилизирана...

... то действията на Фед щяха да съответстват по-добре на изявленията му

17:21 | 05.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Би трябвало извънредните мерки за подкрепа на американската икономика постепенно да бъдат прекратявани, ако тя наистина е започнала да се стабилизира така бързо, както твърдят управляващите в страната. Такова е мнението на Стивън Роуч, председател на Борда на директорите на азиатското подразделение на Morgan Stanley.

„Никога няма да има удобен момент да се направи това”, казва Роуч пред Bloomberg. „Колкото по-дълго чакат, толкова по-голям шанс има да видят задаването на нов балон. Така че аз съм „за” ранно прекратяване (на мерките).”

На 16 декември Федералният резерв реши да запази без промяна основната лихва в САЩ, която е близо до 0%. Беше посочено, че равнището ще бъде запазено за „продължителен период от време”.

На фона на тази продължаваща вече повече от година лихвена политика от институцията заявяват, че икономическата обстановка се подобрява, на това мнение са и немалко анализатори, чието единство се засилва след всяко обявяване на положителни статистически данни за даден сектор.

В края на миналата година председателят на Фед Бен Бернанке заяви, че „икономическата активност продължава да се подобрява, а влошаването на положението на трудовия пазар е спряло”. Въпреки това Бернанке каза, че ситуацията ще остане несигурна още известно време.

Според Стивън Роуч с действията си председателят на Федералния резерв доказва чисто академичната си теза от Принстън (където е бил преподавател), че монетарната политика не е изиграла никаква роля за образуването на ипотечния балон. Такава теза според Роуч е „смешна”.

Според експерта централните банки трябва да се намесват, когато цените на даден актив нарастват прекалено много, докато представителите на Фед, включително бившият му председател Алън Грийнспан, са на обратното мнение. „Мисля, че това схващане (на Фед) и изключително погрешно”, допълва Роуч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:56 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още