fallback

Работниците във втората по големина медна мина в света стачкуват

Миньорите искат бонуси като обещаните в BHP близо 28 хил. долара

17:11 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Работниците във втората по големина медна мина в света – чилийската Чукикамата, стачкуват за първи път от 13 години, след като не успяха да постигнат споразумение за заплащането си, предаде Bloomberg.

Миналата седмица медта поскъпна с 4,3 на сто на борсата в Лондон и достигна 16-месечен връх в Ню Йорк заради опасенията, че планираната стачка може да прекъсне доставките от Чили – най-големият световен производител на суровината.

Мината е част от северното подразделение в страната на държавната компания Codelco, което е произвело близо половината от общия добив на компанията за 2008.

Работниците на Codelco искат по-високо заплащане, след като от BHP предложиха на своите работници в мината Ескондида еднократен бонус на стойност 14 млн. песо (близо 28 хил. долара) през октомври. Ескондида, която е най-голямата медна мина в света, също се намира в северната част на Чили.

От Codelco са предложили на своите миньори бонус от 11,5 млн. песо, но те са отхвърлили офертата предвид силното увеличение на цената на медта през миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:59 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още