fallback

Новата година даде позитивно начало на азиатските борси

Изключение направиха само индексите в Китай и Хонконг заради ралито им през миналата седмица

12:17 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първата борсова сесия за 2010 г. донесе повишения на повечето основни индекси в азиатския и тихоокеанския регион, с изключение на тези в Китай и Хонконг. Регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific се движи с повишение от 0,8% до 121,37 пункта, след като през 2009 г. отчете най-силния си годишен ръст за последните шест години от 34%.

Окуражаващите икономически данни от днес показаха, че фабричният сектор на Китай продължава да расте през декември, и то с най-бързото си темпо за последните близо две години. Индексът на бизнес активността в производствения сектор на страната, изчисляван от банката HSBC, се повиши до 56,1 пункта през декември спрямо 55,7 за ноември.

Китай и шестте страни основателки на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) създадоха през януари една от най-големите зони за свободна търговия в света. Седемте държави, в това число Бруней, Индонезия, Малайзия, Филипините, Сингапур и Тайланд, ще премахнат митата върху поне 90% от вносните стоки в новата икономическа зона.

Устойчивостта на китайската икономика на кризата помогна на основния борсов измерител в страната Shanghai Composite да се повиши с 80% през изминалата година. По този начин той се нареди сред най-печелившите индекси в света през изминалата година, редом с тези в Русия, Украйна, Бразилия, Индия, Казахстан и Турция, които нараснаха с над 80%.

Страните от групата на БРИК (Бразилия, Русия, Индия и Китай), заедно с развиващите се пазари в Югоизточна Азия, се очаква да бъдат двигател на световната икономика през тази година. Много анализатори прогнозират, че икономиката на Китай ще нарасне с още 9% и по този начин ще изпревари размера на брутния вътрешен продукт на Япония през 2010 г.

Днешната сесия обаче завърши с понижение за Shanghai Composite от 1% до 3243,76, след като индексът нарасна с повече от 4% през изминалата седмица. Това оказа влияние и върху търговията на борсата в Хонконг, където основният индекс Hang Send отстъпи с 0,2% до 21 823,28 пункта, главно заради спадовете при финансовите и петролните компании.

Поевтиняването на йената спрямо долара подкрепи японските износители и повиши Nikkei 225 с 1% до 10 654,79 пункта. Акциите на най-голямата японска авиокомпания Japan Airlines поскъпнаха с 31% до 88 йени, след като Японската банка за развитие заяви, че ще удвои кредитната линия за авиопревозвача, който се намира в затруднено финансово положение.

В Южна Корея Kospi се повиши с 0,8% до 1 696,14 пункта, въпреки че корейският вон стигна най-високото си ниво спрямо долара за последните четири седмици. Последните данни от миналата година показаха, че износът на Южна Корея се увеличава значително през декември и вече се намира с близо 34% над нивата си от декември 2008 година.

Австралийският индекс на сините чипове S&P/ASX 200 завърши сесията почти без промяна на ниво от 4 876,3 пункта. Индексът на бизнес активността в производствения сектор на страната попадна в песимистичната зона под 50 пункта през декември, като се понижи до 45,8 пункта. В Нова Зеландия NZX 50 завърши сесията с ръст от 0,3% до 3 230,1 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още