fallback

Автомобилният пазар заличава 50% от загубите тази година, расте догодина

Основни двигатели на растежа на световния пазар ще са Китай, Индия и Бразилия

10:40 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Всички прогнози за ръст на световните продажби на нови автомобили през 2010 са свързани с водеща роля на развиващите се пазари.

Прогнозите за растящи продажби в Китай, Индия и Бразилия са ключови за възраждане на пазара през тази година.

Според Световния доклад за автомобилната индустрия на независимия институт Scotia Economics през тази година могат да бъдат възстановени около 50% от загубите, натрупани през 2009, съобщава Automedia.bg.

Това, според прогнозата, ще подготви условията за рекордни продажби на нови автомобили в света през следващата 2011 година. Оптимистичната прогноза за продажби на нови коли се базира на очакването за по-лесен достъп до кредити на купувачите и за среден ръст на световната икономика от около 3%.

Програмите за стимулиране на продажбите на нови коли, както в САЩ, така и в повечето по-големи европейски пазари, допринесоха за спиране на пропадането на продажбите на нови автомобили. За възстановяването на пазара сега ще допринесат и относително по-ниските продажни цени.

В същото време според прогнозите е възможно цените на употребяваните автомобили да нараснат през идните 2-3 години, което, ако стане факт, също ще работи за повишаване продажбите на нови автомобили.

През миналата година пазарът на нови автомобили в Китай отбеляза ръст от цели 40%, като бяха продадени над 7,3 млн. нови автомобили. Така Китай за първи път изпревари САЩ по продажби.

От Scotia Economics сега предвиждат растеж от още над 20% на този пазар и през 2010. Подобни са прогнозите и за пазара в Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:54 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още