fallback

Нова година, стари притеснения за борсите в САЩ

Най-важни през първата седмица на януари ще бъдат петъчните данни за заетостта в САЩ и нивото на безработица през декември

10:23 | 04.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Старите притеснения за състоянието на американската икономика ще продължават да движат борсовите индекси на Wall Street и в началото на новата година. Te приключиха 2009 г. с най-доброто си представяне за последните шест години, но данните за безработицата в края на тази седмица ще държат инвеститорите напрегнати, защото ще подскажат какво реално може да се очаква от най-голямата икономика в света през тази година.

Най-важни през първата седмица на януари ще бъдат именно петъчните данни за заетостта в САЩ, като се очаква те да покажат, че още 20 хил. работни места са били закрити през декември, а нивото на безработица се е повишило леко от 10% до 10,1%. През ноември неселскостопанските отрасли на щатската икономика закриха 11 хил. работни места, което бе най-малкият спад от началото на рецесията през декември 2007 г.

През изминалата 2009 година Dow Jones IA се повиши с 18,8%, S&P 500 нарасна с 23,5%, а Nasdaq Composite добави близо 44% към стойността си. Борсовите измерители обаче приключиха изминалото десетилетие на загуба, дори и ако се вземат реинвестираните дивиденти, предаде Ройтерс.

В понеделник се очакват данните на активността в производствения сектор през декември, за която се очаква да продължи да расте. Икономистите очакват индексът на бизнес активността във фабричния сектор да се повиши до 54 пункта през декември спрямо 53,6 пункта за ноември. Стойност на икономическия барометър над 50 пункта сочи за разрастване на активността в производствения сектор на страната.

Те ще бъдат последвани от данните за планираните продажби на жилища през ноември, за които се очаква спад от 2,5% на месечна база. Това показва, че възстановяването на жилищния пазар в най-голямата икономика на света няма да е така лесно.

Индексът на планираните продажби на нови жилища се увеличаваше в продължение на девет поредни месеца, за да стигне най-високото си ниво за последните три години и половина през октомври.

Във вторник ще излезе и индексът на фабричните поръчки за ноември, за който се очаква повишение от 0,5% на месечна база, както и данните за продажби на нови автомобили през декември.

В сряда идва ред на индекса на бизнес активността в сектора на услугите, който е източник на най-голяма част от брутния вътрешен продукт на САЩ. За него се очаква повишение до 50 пункта за декември спрямо 48,7 пункта за месеца преди това.

В четвъртък както обикновено ще се публикуват седмичните данни за броя на новите молби за помощи при безработица в САЩ през изминалата седмица. Данните за равнището на безработицата в САЩ в петък се очаква да затвърдят, че безработицата вероятно ще стигне своя пик през първата половина на 2010 г., след което ще започне да намалява.

Основните фактори, които движиха възстановяването на фондовите пазари в САЩ през 2009 г. бяха рекордно ниските лихвени проценти и покупките на ценни книжа от страна на Федералния резерв на САЩ. Очакванията, че централната банка на САЩ може да вдигне основната лихва по-скоро от очакваното, обаче може да окажат натиск върху индексите през идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още