fallback

Производствената активност в Китай с десети пореден ръст през декември

Намаляването на поръчките за износ през наблюдавания месец обаче говори, че основните търговски партньори на Китай все още страдат от световната икономическа криза

11:39 | 01.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Производствената активност в Китай нарасна за десети пореден месец през декември на фона на продължаващото с бързи темпове възстановяване на местната икономика от последиците на световната криза. Това показват разпространени в петък официални правителствени данни.

Индексът PMI, отразяващ производствената активност, се е покачил до 56,6 пункта спрямо 55,2 през ноември. Нива над 50 показват, че секторът като цяло расте, а под 50 сочат спад на активността.

Намаляването на поръчките за износ през наблюдавания месец обаче говори, че основните търговски партньори на Китай все още страдат от световната икономическа криза. Според китайските власти все още е много рано за оптимизъм относно стабилността на глобалния пазар.

За 2009 г. се очаква Китай да отчете икономически растеж от 8%. Растежът на брутния вътрешен продукт за третото тримесечие беше 8,9% при +7,9% за второто тримесечие и +6,1% за първото.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:49 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още