fallback

Червен финал на 2009 за щатската борса и по-слаб годишен ръст спрямо Европа

Спад на молбите за помощи при безработица засили увереността във възстановяването, но доведе и очаквания за по-високи лихви

09:12 | 01.01.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американският пазар затвори борсовата сесия на 31 декември с понижения след разпродажби в последните минути на търговия. Понижението на индекса Dow Jones Industrial Average за деня възлезе на 1,1% до 10 428 пункта – ниво, близко до интрадневното дъно.

За годината индикаторът нараства с 18%, което е най-силен годишен ръст от шест години насам и, в същото време, по-слабо представяне от изменението на европейските акции за 2009.

От обявените в последния ден на миналата година икономически данни с най-голям интерес бяха проследени тези от трудовото министерство на САЩ. По тяхна информация молбите за помощи при безработица са намалели с 22 хил. за седмица до най-ниското си ниво от 18 месеца, съобщава MarketWatch. Очакванията на икономистите бяха за покачване с около 3 хил.

Статистиката засили убеждението на Уол Стрийт, че икономическото възстановяване се ускорява, но също така породи спекулации относно това кога Федералният резерв може да повиши основната лихва. Тя в момента е на рекордно ниско ниво и при по-засилена икономическа активност лесно може да доведе до ускорена инфлация.

Останалите два основни индекса на американския пазар също отбелязаха червена последна сесия за 2009 г. Standard & Poor's 500 се понижи с 1%, а Nasdaq Composite изгуби 0,97 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:03 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още