fallback

2009 г. донесе ръстове от над 20% за европейските индекси

Знаците за възстановяване определяха настроенията на инвеститорите, въпреки че пътят към стабилизирането все още не е напълно извървян

15:17 | 31.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британските акции затвориха последната за годината борсова сесия с леко повишение. Основният индекс FTSE 100 се покачи по време на по-кратката днес търговия с 0,28% до ниво от 5413 пункта. Това равнище е с 22,1% по-високо от началото на година и представлява най-добро годишно изменениe за последните 12 години.

Все пак индикаторът е с понижение от 21,9% за десетилетието. Изменението за последните десет години при немския DAX е спад от 14%. Германският пазар беше затворен на 31-ви декември. За последната година основният немски индекс е нараснал с 24%. Над 20% годишен растеж регистрира и френският CAC 40.

Представянето на европейските пазари през тази година беше повлияно от бавното и постепенно възстановяване на световната икономика и стабилизирането на финансовия сектор. Пред световните пазари все пак остават много неизвестни и опасения относно бъдещото развитие, въпреки че в края на годината по принцип инвеститорите са настроени по-оптимистично.

Конкретно върху търговията в четвъртък позитивно бяха приети малкото обявени икономически данни, сред които се отличиха тези за британския жилищен пазар. По данни на ипотечната компания Nationwide средните жилищни цени в страната са нараснали с 0,4% през декември спрямо ноември, а повишението за 2009 възлиза на 5,9%. Отбелязваните месечни ръстове в цените на жилищата вдъхват надежда, че най-лошото за сектора е отминало, и въпреки че предстои трудно възстановяване, все пак е поет пътят към него.

Други данни, на Английската централна банка, показаха, че финансовите институции на Острова са били по-склонни да отпускат кредити на домакинствата и бизнеса през последното тримесечие, като се очаква още по-засилена активност в областта на кредитирането през първите три месеца на следващата година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още