fallback

Щатските ДЦК изпращат най-лошата си година от 1978 насам

Безпрецедентното увеличение на бюджетния дефицит и очакванията за възстановяване на икономиката понижиха цените на правителствения дълг

13:36 | 30.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските държавни ценни книжа (ДЦК) отбелязват най-лошата си година от 1978 г. насам, след като правителството ускори емитирането на нов дълг, за да подпомогне възстановяването на икономиката от най-дълбоката рецесия за последните шест десетилетия, предава Bloomberg.

Според индекс на Bank of America Merrill Lynch държавните ценни книжа са загубили 3,6% през тази година - най-лошото представяне поне от 1978 г., когато започва изчисляването на индекса.

Държателите на американски дълг обаче са постигнали възвръщаемост от 81% за последното десетилетие според този индекс, докато за същия период индексът Standard & Poor’s 500, включващ и дивидентите, е загубил 8% от стойността си.

Президентът Обама заема безпрецедентни суми за финансирането на различни програми. Само през последната седмица финансовото министерство продаде държавни ценни книжа на стойност 118 млрд. долара.

Емитираният правителствен дълг в обръщение е достигнал рекордните 7,17 трлн. долара през ноември, след като в края на миналата година е бил на ниво от 5,80 трлн.

„Това е най-голямото увеличение на бюджетния дефицит за една година, като се изключат периодите на войни и депресии. Реалните очаквания за икономическо възстановяване и съпътстващото го повишаване на лихвите увеличиха доходността на държавните ценни книжа, което автоматично означава по-ниски цени“, споделя Кристиан Карило, старши анализатор в Societe Generale SA, Tokyo. Според него цените е можело да паднат и повече.

От началото на годината доходността по базовите 10-годишни държавни облигации се е повишила с 1,59 пункта до 3,80% в ранната лондонска търговия днес.

„Обемът на предлагане ще остане проблем и през следващата година“, смята Давид Шнаутц стратег в Commerzbank AG, Frankfurt. „Въпреки голямото предлагане и перспективите за възстановяване на икономиката, обаче, очаквам доходността по държавните ценни книжа да бъде структурно ниска, тъй като банките вероятно ще увеличат инвестициите си в безопасни и ликвидни активи, каквито са правителствените книжа“, завършва той.

Спредът между доходността на краткосрочните и дългосрочните държавни ценни книжа, барометър за състоянието на икономиката, се разшири рекордно по-рано през месеца, след като инвеститорите приеха, че набиращото скорост възстановяване ще предизвика инфлация и ще намали търсенето на правителствен дълг, повишавайки доходността по дългосрочните облигации.

Разликата в доходността между 2-годишните и 10-годишните облигации достигна рекордните 2,88 пункта на 22 декември от само 1,45 пункта в началото на годината. Към момента спредът е на ниво от 2,71 пункта.

Спредът между 10-годишните държавни облигации и държавните облигации защитени от инфлация със същия матуритет се повиши до 2,43 пункта вчера – най-високото ниво от юли 2008 г. насам.

Този спред е мярка за инфлационните очаквания и показва, че възстановяващата се икономика може да промени нагласите и да доведе до още по-висока доходност (респ. по-ниски цени) на държавните облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:49 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още