fallback

Опасения за предстоящ фалит понижиха акциите на Japan Airlines с 11%

Японското правителство е спасявало Japan Airlines четири пъти от 2001 г. насам

16:22 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на най-големия японски авиопревозвач – Japan Airlines, поевтиняха рязко с 11% по време на днешната борсова сесия, за да достигнат най-ниското си ценово ниво в исторически план от 85 йени за акция, предаде BBC. Причина за това станаха публикации, че губещата компания може да бъде принудена да обяви несъстоятелност заради своя дълг от 16 млрд. долара.

От информация в пресата стана ясно, че фондът Enterprise Turnaround Initiative Corporation, който отговаря за спасяването на авиокомпанията, обмисля банкрута като част от плана за нейното преструктуриране. От Japan Airlines обаче отричат тази възможност, съобщавайки, че решението на фонда, обезпечен от държавата, ще стане ясно през януари следващата година.

Японското правителство е спасявало Japan Airlines четири пъти от 2001 г. насам.

Миналата седмица министърът на финансите в Япония Хирохиса Фуджи заяви, че държавата няма да отпуска повече кредити на авиокомпанията. През тази година Japan Airlines получи оферти за закупването на част от нейния капитал от конкурентните компании American Airlines и Delta, като евентуалното изпадне в несъстоятелност ще направи сделката по-сложна.

Акциите на Japan Airlines са поевтинели с близо 60% през тази година. Те приключиха днешната сесия на борсата в Токио с понижение на цената от 8,3% до 88 йени. Japan Airlines отчете нетна загуба от 32,3 млрд. йени за периода от юли до септември в сравнение с нетна печалба от 40 млрд. долара за третото тримесечие на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:45 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още