fallback

Азиатските индекси продължават да се изкачват

Добивните компании са допринесли най-много за увеличението на MSCI Asia Pacific с 34% през тази година

12:04 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Индексите в азиатския и тихоокеанския регион продължиха да се повишават, водени от добивните и енергийните компании. Финансовите дружества на борсата в Токио обаче отново станаха жертва на опасения, че ще трябва да увеличат значително своя капитал заради очакваните нови изисквания за капиталова адекватност на банките, които може да влязат в сила през следващите три години.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повиши с 0,3% до 120,56 пункта. Най-добре се представиха добивните компании в неговия състав заради поскъпването на медта. Цената на метала се повиши с близо 3% до 7 273 долара за метричен тон на борсата в Лондон, което е най-високото ниво за последните 15 месеца.

Добивните компании допринесоха най-много за увеличението на регионалния борсов измерител с 34% през тази година. Той изпреварва щатския S&P 500, чиято стойност е нараснала с 25% за изминалите 12 месеца. Капиталовите потоци към пазарите на ценни книжа в развиващите се икономики в Азия са се утроили през изминалата седмица до 1,7 млрд. долара, съгласно данните на EPFR Global.

От началото на тази година фондовите пазари в региона са привлекли рекордната сума от 80,3 млрд. долара, предаде Bloomberg.

На борсата в Австралия S&P/ASX 200 се повиши с 1,1% до 4 845, 1 пункта и се превърна в най-печелившия индекс в региона днес. Акциите на най-голямата минна компания в света – BHP Billiton Ltd., поскъпнаха с 1% на борсата в Сидни. В Нова Зеландия индексът на сините чипове NZX 50 завърши сесията с повишение от 0,6% до 3 225,1 пункта след изминалите пет почивни дни в страната.

Добивните компании в Китай също се наредиха сред най-печелившите за деня и повишиха Shanghai Composite с 0,7% до 3 211,76 пункта. Причина за това станаха подновените очаквания за ускоряване на китайската икономика през следващата година, което ще доведе след себе си и повишено търсене на метали и енергийни суровини. На борсата в Хонконг Hang Seng остава без промяна на ниво от 21 499.

Компаниите от банковият сектор в Япония обаче станаха обект на разпродажби, след като втората по големина публична банка в страната Sumitomo съобщи, че обмисля възможността да привлече нов капитал чрез емисия на акции. Базелският комитет по банков надзор съобщи наскоро, че е създал нови, по-строги правила за капиталова адекватност на банките, които ще бъдат оценени през 2010 г.

В края на ноември рейтинговата агенция Standard & Poor’s съобщи, че японските банки имат най-лоши показатели за капиталова адекватност, начело с Mizuho Financial, която е третият по големина кредитор в Япония. Тя е с най-уязвимата банка сред всички 45 международни кредитни компании в проучването с капиталова адекватност от 2%, а най-силна е британската HSBC със съотношение от 9,2%.

Разпродажбите при финансовите компании на борсата в Токио бяха компенсирани от поскъпването на акциите на японските износители, след като курсът на долара спрямо йената стигна най-високото си ниво за последните два месеца от 91,58 йени за долар. Индексът на най-добрите японски компании Nikkei 2255 в крайна сметка завърши днешната сесия с минимален ръст от 4 пункта до 10 638,06 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 29.12.09 г.
fallback
Още от Свят виж още