fallback

Амнистираха бивш шеф на Samsung

Така Лий Кун-хий ще може да лобира за домакинство на зимните олимпийски игри през 2018 г. за Южна Корея

09:54 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Правителството на Южна Корея е решило да амнистира бившия председател на Samsung Лий Кун-хий, осъден за укриване на данъци, предаде ВВС, позовавайки се на съобщение на министерството на правосъдието на страната.

След като бъде амнистиран, Лий Кун-хий ще може да се върне към работата си в Международния олимпийски комитет. Южна Корея е кандидат за домакин на зимните игри през 2018 г.

Това е второ помилване за Лий. През 1996 г. той беше осъден за подкупване на бившите президенти на страната Чун До Хван и Роу Тае Ву на две години затвор, а през 1997 г. беше амнистиран от президента Ким Юн Сам.

През 2005 г. пък прокуратурата проведе разследване по подозрения, че Лий и други шефове на компании са използвали средства на компаниите, за да плащат на кандидати за президент. Това обвинение обаче отпадна.

Случаите, в които президент на страната амнистира лидер на голяма местна семейна компания, са чести, посочва ВВС.

Лий е считан от мнозина за един от популярните бизнесмени в страната. За амнистирането му са настоявали търговски лобита и спортни организациии.

Досега Южна Корея е опитвала два пъти да стане домакин на зимните олимпийски игри, като този път се конкурира с Мюнхен и френския град Анеси.

Лий се оттегли от председателския пост в Samsung през април 2008 г. след обвинения, че е сключил сделка, която да даде на децата му по-голям дял в холдинговата компания на групата. Това обвинение отпада, но Лий е осъден на три години затвор условно за укриване на данъци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:25 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още