fallback

Цената на петрола остава в близост до петседмичния си връх

През изминалото денонощие суровината поскъпна леко заради добри данни за продажбите на дребно в САЩ

08:37 | 29.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се доближава до най-високото си ниво за последните пет седмици. Главна роля за това играят данните за продажбите на дребно в САЩ през празничния сезон, които са показали ръст, предава Bloomberg.

За добрия сентимент при петрола повлияха и очакванията на китайското правителство за икономическия ръст на страната през настоящата година. Те сочат ръст от над 8 на сто, което се приема като сигнал за стабилност и знак, че петролът може да продължи да поскъпва.

Вчера на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през февруари поскъпнаха с 0,9 до 78,77 долара за барел. Това е най-високото ниво на затваряне от 18 ноември насам.

В часовете на електронна търговия обаче ентусиазмът изгуби силата си и тази сутрин петролът се движи с понижение от минималните 11 цента до 78,66 долара за барел.

През последното денонощие американският долар достигна двумесечен връх спрямо японската йена. Повод за това дадоха спекулациите, че Федералният резерв ще започне изтегляне на ликвидността, която отпусна на пазарите за борба с финансовата криза. Така тази сутрин един долар се разменяше за 91,74 йени.

Вчера в Лондон петролът от сорта брент поскъпна с 1,3 на сто до 77,32 долара за барел. Днес брентът с доставка през февруари се търгува с понижение от 6 цента до 77,38 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още