fallback

Производителите на ток от ВЕИ в Китай с подсигурен от държавата пазар

Страната си е поставила за цел до 2020 г. делът на тока от ВЕИ да е 15% спрямо 9% в момента

16:15 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Операторите на енергийни мрежи в Китай вече ще са задължени да изкупуват цялата продукция на производителите на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Това предвижда нов закон в страната, целящ да увеличи дела на възобновяемата енергия спрямо общата, която се базира предимно на работещи с въглища електроцентрали.

Изменение в закона за възобновяема енергия от 2006 г. беше прието тази събота, предаде Ройтерс.

Освен това поправките дават власт на три държавни структури да определят заедно дела на енергията от ВЕИ от общото енергийно производство „за определен период от време“.

Много други държави също прибегнаха до мерки за подкрепа на сектора на ВЕИ, въпреки че произвежданата от него енергия е по-скъпа от тази от традиционните енергийни източници.

В Китай бумът при вятърната енергия, дължащ се на правителствени субсидии, доведе до голям обем вятърни мощности, които не винаги са правилно свързани към енергийната мрежа. В някои случаи пък съоръженията са изградени на неподходящи за целта места, където няма достатъчно вятър.

Според експерти от сектора, цитирани от китайската агенция Xinhua, една трета от мощностите за енергия от вятър не са добре свързани с електропреносната система.

Въпреки това Китай има амбициозни планове в областта. Страната си е поставила за цел до 2020 г. делът на тока от ВЕИ да е 15% спрямо 9% в момента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:12 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още