fallback

Празничното настроение донесе повишения на борсите в Азия

С най-силен ръст се отличиха индексите в Китай и Япония

12:31 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион започнаха последната за тази година седмица с повишения, които издигнаха регионалния индекс MSCI Asia Pacific до най-високата му стойност за последните две седмици. Причина за това дадоха добрите данни от Китай и Япония, които показаха, че икономиките на двете страни продължават да ускоряват своя ръст, предаде Bloomberg.

MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, добави 0,7% към стойността си до 120,38 пункта. Това е най-високото му ниво от средата на декември, като най-добре се представиха японските износители. От началото на годината MSCI Asia Pacific се е повишил с 35% и изпреварва щатския S&P 500, който е нараснал с 25%.

Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 добави 1,3% до 10 634,23 пункта, след като данните за японската индустрия показаха, че производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги се е повишило с 2,6% на месечна база през ноември. Индустрията отчита ръст за девети пореден месец главно благодарение на увеличението на износа на страната през последните месеци.

На борсата в Шанхай Shanghai Composite завърши с ръст от 1,5% до 3 188,8 пункта. Начело на ралито застанаха компаниите от потребителския сектор. Размерът на китайската икономика за 2008 г. се оказа с 4,5% по-голям от предварителните данни и възлезе на 4,6 трлн. долара. За тази година правителството очаква ръст от 8%, след като през 2008 г. икономиката на Китай нарасна с 9,6% на годишна база.

Повишенията на котировките в Хонконг обаче бяха ограничени от новината за поредните мерки на китайското правителство за ограничаване на спекулациите с недвижими имоти в страната. Основният индекс на борсата в китайския административен район Hang Seng заличи своята преднина от ранните часове на търговията от близо 1% и в крайна сметка завърши със спад от 0,2% до 21 480,22 пункта.

Южнокорейският вон поскъпна спрямо всички 16 най-търгувани валути, след като корейската компания Korea Electric Power Corp. спечели договор за 20 млрд. долара за построяването на атомна централа в Обединените Арабски Емирства. Един долар се разменя срещу 1 170,15 вона днес, като поскъпването на местната валута ограничи днешния ръст на индекса Kospi до 0,2% до 1 685,59 пункта.

Основният корейски борсов индекс се е повишил с близо 50% от началото на тази година и се превръща в един от най-печелившите за изминалите близо 12 месеца. Към края на ноември пазарната капитализация на борсата в Сеул се равнява на около 1,6% от глобалния пазар на ценни книжа, като акциите на южнокорейските компании се оценяват на около 768 млрд. долара.

Пазарите на ценни книжа в Австралия и Нова Зеландия останаха затворени заради честването на национални празници, като търговията ще бъде възобновена утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още