fallback

Сливанията и поглъщанията през годината с ръст само в Азия

Стойността на тези сделки в региона е $612 млрд.

09:53 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Стойността на планираните операции по сливане и поглъщане на компании през 2009 година бележи ръст единствено в азиатско-тихоокеанския регион. Очаква се тя да бъде с 12 на сто по-висока от миналата година, като така тази част на света ще се превърне в единствената с повишение на показателя.

Цялостната стойност на всички сливания и придобивания в азиатско-тихоокеанския регион от началото на 2009 година досега е 612,1 млрд. долара, показват данни на Dealogic. Така според тези предварителни изчисления е постигнат ръст от 12 на сто, предава Market Watch.

“Азиатско-тихоокеанския регион е единственият в света, където се наблюдава ръст на годишна база. За сравнение, в т.нар. регион ЕМЕА (Европа, Близък Изток и Африка) се наблюдава спад от 43 на сто, а в Северна и Южна Америка – от 22 на сто“, се посочва в последния доклад на Dealogic.

Изчисленията в документа са базирани на доларовата равностойност на сделките.

Ръстът в региона е подкрепен от някои ключови сделки като например плановете на минните гиганти BHP Billiton и Rio Tinto да създадат обща компания за добив на желязо на стойност 58 млрд. долара.

Въпреки това обаче годината не може да се посочи като добра за сливанията и придобиванията в региона. Причина за това е фактът, че общият брой сделки е паднал до 12 082, което е с 13 на сто по-малко от миналата година.

Ако пък се вземат предвид само финализираните сделки, то в азиатско-тихоокеанския регион се наблюдава спад от 36 на сто до обща стойност от 83,2 млрд. долара. На региона обаче вече се падат 28 на сто от всички подобни сделки по света, което е двойно повече от миналата година. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още