fallback

Непредсказуема последна борсова седмица се задава на Wall Street

Основните индекси в САЩ са на път да отбележат първия си годишен ръст за последните 2 години

09:39 | 28.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Основните борсови индекси в САЩ са на път да отбележат първия си годишен ръст за последните две години, но изминалото десетилетие ще остане едно от най-лошите в историята на пазара на ценни книжа в САЩ. Инвеститорите на Wall Street се приготвят за непредсказуема последна борсова седмица за тази година, която ще бъде бедна на икономически данни и корпоративни новини.

Традиционно ниският изтъргуван обем през последните дни на годината обикновено прави движенията на индексите по-резки. Празничното настроение на инвеститорите все пак помогна на основните индекси да се повишат до нови върхове за тази година в края на изминалата седмица. Това показва, че част от пазарните участници заемат позиции за следващата година, предаде CNN.

Пазарите на ценни книжа в САЩ ще бъдат отворени по време на първите четири дни от седмицата, а в петък няма да работят заради Нова Година. Последната седмица на годината ще бъде интересна на фона на силното рали на щатските борси, което започна през март и донесе двуцифрен ръст на трите борсови индекси в сравнение с нивото, на което приключиха миналата година.

Индексът на сините чипове Dow Jones отчете ръст от 0,5% на седмична база през изминалата седмица, докато широкият S&P 500 нарасна с 1,8% за четирите борсови сесии преди Коледните празници. Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, добави 4,3%. Следващите няколко дни ще бъдат оскъдни на макро данни, подобно на миналата седмица.

Във вторник ще излезе индексът на цените на жилищата в 20-те най-големи града в страната, за който се е очаква да ограничи годишния си спад до 7% през октомври. Пазарът на недвижими имоти е главен ориентир за възстановяването на щатската икономика. Друг важен икономически барометър, който също ще излезе във вторник, е индексът на потребителското доверие на Conference Board за декември, за който се очаква повишение с близо 4 пункта до 53,3 пункта.

В сряда идва ред на индекса на бизнес активността в района на Чикаго за декември, както и седмичните данни на Министерството на енергетиката за промяната в петролните запаси. Последните данни за тази седмица и за тази година ще бъдат тези за новите молби за помощи за безработица в четвъртък, за които се очаква увеличение до 461 хил. спрямо 452 хил. за предишната седмица.

Фондовата борса в САЩ ще бъде затворена в петък заради честването на Нова Година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:37 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още