fallback

В година на криза акциите на 10 компании в САЩ скочиха с по над 200%

Вижте класация на най-добре представилите се акции за 2009 година на американския пазар

13:28 | 26.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

В година на криза, когато от всички страни ни е заливала негативна информация и сме били свидетели на поредица от разочароващи събития от света на икономиката, все пак има място за класация на десетте най-силни компании на американския пазар.

Вероятно мнозина ще останат изненадани да видят кои точно са тези компании, тъй като голяма част от тях са успели да направят „голямото завръщане” след драстично пропадане от миналата година. Още по-впечатляващи са постигнатите повишения, които са отбелязали разгледаните акции.

Вижте класацията, изработена от анализаторите на Market Watch.

1. XL Capital Ltd. – 389%

Компанията е представител на финансовия сектор и се занимава със застрахователна дейност на компании и недвижими имоти. Отчетите успяха да покажат, че след огромни загуби през миналата година се е стигналп до постигане на печалба през третото тримесечие.

2. Tenet Healthcare Corp. – 322%

Представител на сектора на здравеопазването с основна дейност управление на болници. След тежка 2008 година компанията е успяла да постигне печалба през последните две тримесечия.

3. Ford Motor – 309%

Производителят на автомобили се радва на силен интерес заради това, че не потърси помощ от американското правителство. През ноември компанията е постигнала ръст в продажбите си на годишна база, което се отрази силно позитивно на пазарната капитализация.

4. Genworth Financial - 297%

След тотални разпродаби в края на миналата година, акциите на застрахователната компания започнаха 2009 година силно, а излизането на печалба през третото тримесечие затвърди силното представяне.

5. Wyndham Worldwide Corp. – 220%

Компанията за потребителски и хотелски услуги попадна под силен натиск още в средата на 2007 година. Едва в началото на настоящата година акцията започна да се стабилизира заради добро представяне във ваканционните услуги и пътническите трансфери.

6. Freeport-McMoRan Copper&Gold – 213%

Компанията е представител на добивния сектор и получи силна подкрепа от поскъпването на суровините и рекордите на златото, което достигна исторически връх от близо 1 200 долара за тройунция.

7. Expedia Inc. – 210%

Сайтът за онлайн резервации и пътувания се смята за един от най-добре позиционираните и според мнозина ще продължи да отнема пазарен дял от основните си конкуренти.

8. Priceline.com Inc. – 196%

Отписана от мнозина след интернет балона, компанията, която притежава сайт за туристически услуги и резервации, успя да оцелее. Тази година тя дори постига ръст на печалбата за четири поредни тримесечия.

9. CB Richard Ellis Group – 195%

Агенцията за недвижими имоти спечели поръчка за продажба на 17 офис сгради в Калифорния, които са собственост на местната власт. Това доведе до силен интерес към акциите на компанията.

10. Whole Foods Market Inc. – 194%

Най-голямата компания за продажба на органични продукти в САЩ успя да ограничи спада в продажбите си през последните три тримесрчия. Според анализатори, веригата е с потенциал да стане една от най-успешните истории в корпоративния свят за годината.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още