fallback

Обама: Хората са прави да наричат резултатите от Копенхаген провал

Американският президент лично убедил Индия, Китай, Бразилия и Южна Африка да се включат в усилията за борба с промените в климата

11:24 | 24.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама заяви, че разочарованието от резултатите, постигнати на срещата за обсъждане на климатичните промени в Копенхаген, е оправдано. По този начин той подкрепи преобладаващото мнение, че конференцията е била провал.

„Смятам, че хората са прави в това да са разочаровани от изхода на срещата в Копенхаген”, заяви Обама в интервю за PBS Newshour вчера.

„Това, което всъщност казах след срещата е, че вместо да видим тотален провал на конференцията в Копенхаген, където нищо да не е е свършено и което щеше да е огромна крачка назад, ние поне съумяхме да запазим сегашното положение и не сме се върнали прекалено много в обратната посока”, обясни Обама.

Непосредствено след срещата в Копенхаген Обама обяви, че постигнатото спорезумение залага основата на действия в глобален мащаб, но това твърдение бе остро критикувано от много от останалите държави. Швеция например е на мнение, че американският президент е помогнал за насочването на околната среда към катастрофа.

Според британския премиер Гордън Браун пък срещата е била прекрасно замислена, но изпълнена с тотален хаос. Резултатите от нея са били разочароващи, а според екологичните организации – направо катастрофални.

Според Обама, до неговото лично включване в разговорите, китайската делегация е пропускала преговорите. „Можеше да се стигне до тотален провал на конференцията, премиерът на Индия почти си бе тръгнал, а китайските представители на практика не участваха в разговорите, всички вдигаха врява и е добре, че в крайна сметка разумът надделя”, посочва президентът на САЩ.

В края на конференцията Обама лично организирал двустранни срещи с лидерите на Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка. На тях те постигнали споразумение и тези държави да се включат в усилията за спасяване на околната среда.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:18 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още