fallback

В Гърция се готвят за големи бюджетни съкращения

Гръцкият парламент ще гласува тази вечер спешни мерки за намаляване на държавния дефицит до 9,1% от БВП на страната

20:29 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцкият парламент ще гласува тази вечер спешни бюджетни съкращения, които да намалят голямата задлъжнялост на страната. Целта на Гърция е да намали дела на държавния дефицит до 9,1% от брутния вътрешен продукт на страната през следващата година в сравнение с 12,7% през тази година, предаде BBC.

За да постигне това правителството ще гласува спешни мерки за ограничаване на разходите в публичния сектор и за увеличаване на постъпленията в държавната хазна чрез намаляване на бюрокрацията. Правителството заяви, че международното доверие има жизненоважно значение за страната.

Загрижеността за високото ниво на публичния дълг и на бюджетния дефицит на Гърция накараха трите основни международни агенции за кредитен рейтинг да понижат своята оценка за гръцките държавни облигации. Държавният дълг на страната възлиза на 300 млрд. евро в момента.

Според анализаторите планираните бюджетни съкращения за 2010 г. вероятно ще бъдат одобрени от парламента по време на днешния среднощен вот. Миналата седмица премиерът на Гърция Георгиос Папандреу предупреди, че страната може да потъне под тежестта на своите дългове, освен ако не въведе фискална дисциплина.

Той очерта редица мерки за намаляване на равнището на дълга, включително и чрез намаление на разходите за социалното осигуряване с 10%. Освен това бонусите на топ мениджърите в банковия сектор може да бъдат обложени с еднократен данък от 90%, а заплатите в публичния сектор да бъдат замразени.

Другите предложения включват намаляване на разходите за отбрана и закриване на една трета от чуждестранните туристически бюра на Гърция. Управляващата социалистическа партия, която има мнозинство в парламента, иска да намали с 8,4 млрд. евро бюджетния дефицит на страната за 2010 г.

Според последния доклад на централната банка на Гърция капиталовата адекватност на кредиторите в страната остава по-висока, отколкото средната за Европа.

Още по темата:

Спасяването или фалитът на Гърция: Кое е по-малкото зло?

Fitch смъкна рейтинга на Гърция, борсата рязко надолу

Moody's също смъкна рейтинга на Гърция

Standard&Poor’s понижи кредитния рейтинг на Гърция

Обрат в позицията на Германия – все пак би помогнала на Гърция

Г. Папандреу: Гърция може да се удави в дълговете си

Гърция: Не сме изправени пред опасност от фалит

Fitch понижи оценките си и за четирите най-големи гръцки банки

Еврозоната стои на пореден кръстопът, доверието ще определи бъдещата посока

Държавният дълг на Гърция стигна 300 млрд. евро

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:34 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още