fallback

Ford се споразумя с китайската Geely за продажбата на Volvo

Подписването на окончателния договор за продажба се очаква да бъде подписан през първото тримесечие на 2010 г.

16:03 | 23.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американският автомобилен производител Ford е финализирал споразумението за продажба на шведското си подразделение Volvo, което ще бъде закупено от китайската компания Geely, става ясно от съобщение на Ford.

„Ford Motor Company потвърждава днес (сряда), че всички базови търговски условия, свързани с възможната продажба на Volvo Cars, са уредени между Ford и Zhejiang Geely Holding Group“, съобщава американският гигант.

„Въпреки че остава много работа преди подписването – включително по финансирането и правителствените одобрения - Ford и Geely считат, че окончателен договор за продажба ще бъде сключен през първото тримесечие на 2010 г.“, се казва в изявлението.

През октомври вторият по големина автомобилен производител в САЩ обяви, че гледа на Geely като на най-добър кандидат за Volvo Cars. Китайската компания предложи 2 млрд. долара за шведската група.

Volvo беше купена от Ford през 1999 г. срещу 6,4 млрд. долара.

Geely е на десета позиция по продажби на пътнически превозни средства в Китай по данни на независимата компания за проучвания Auto Resources Asia. Пазарният й дял възлиза на 2,9%. По отношение на производството компанията държи дял от 3,9% на сто.

От януари до ноември от Geely са продали 250 хил. превозни средства, изпълнявайки годишната си цел за продажби за срок от десет месеца.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:22 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още