fallback

Финансовият сектор предизвика рали на борсата в Гърция

Athex Composite напредва с 4,5%, а доходността на държавните ценни книжа намалява

17:33 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите на финансовите компании на фондовата борса в Атина поскъпват силно по време на днешната сесия и повишиха основния борсов индекс Athex Composite с близо 4,5% въпреки новината, че и третата голяма международна рейтингова агенция Moody's е понижила кредитния рейтинг на страната.

Според анализатори решението на рейтинговата агенция е донесло облекчение на инвеститорите на Атинската фондова борса, които са очаквали по-голяма редукция на рейтинга. Освен това през тази седмица Германия заяви, че ще окаже финансова помощ на страната, ако се окаже на ръба на фалита.

Athex Composite напредва с 4,5% до 2 213,6 пункта, а разликата между доходността на десетгодишните гръцки държавни облигации и тази на немските държавни ценни книжа със същия матуритет се сви до 2,5 процентни пункта спрямо 2,83 процентни пункта в края на вчерашната борсова сесия.

Това е израз на по-високото доверие на пазарните участници в способността на Гърция да се справи със своите финансови затруднения.

Експертите на рейтинговата агенция оценяват положително последните усилия на гръцкото правителство да се справи с нарастващия бюджетен дефицит на страната. Те смятат, че Гърция не е застрашена от ликвидна криза на този етап и няма да изпадне в неплатежоспособност, предаде Wall Street Journal.

Решението на Moody's да понижи оценката си за държавните ценни книжа на Гърция последва подобните стъпки, които предприеха другите две големи рейтингови агенции Fitch и Standard & Poor's. Техните решения доведоха до масови разпродажби във финансовия сектор на атинската борса.

Причина за това станаха опасенията на инвеститорите, че ако кредитният рейтинг на гръцките държавни ценни книжа стане прекалено нисък, те няма да бъдат приемани като обезпечение по заемите, които Европейската централна банка отпуска на търговските банки в еврозоната.

Акциите на National Bank of Greece, която е най-голямата банка в страната, поскъпват с 6,8% до 18,05 евро на борсата в Атина. Книжата на втория по големина кредитор в станата EFG Eurobank Ergasias се търгуват с повишение от 7,2% до 7,88 евро, а акциите на Piraeus Bank поскъпват с 6,5% до 8,20 евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:16 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още