fallback

Седем възможни финансови балона

Инвеститорите вече се опариха от три балона това десетилетие, кои може да са следващите?

08:03 | 23.12.09 г.

Поглеждайки назад към изминалото десетилетие, инвеститорите вероятно ще си спомнят по-ясно парите, които са изгубили от тези, които са спечелили. Три инвестиционни идеи – дот-ком акциите, недвижимите имоти и финансовите услуги – се оказаха надути балони, които в крайна сметка се пукнаха и породиха болезнени рецесии.

Дали идното десетилетие ще бъде различно? Надали. Въпреки академичните теории, че пазарите дават на активите цените, които те заслужават, Wall Street има притесняващия навик да надува инвестиционните стойности до пръсване. Дългосрочните инвеститори е добре да се пазят от потенциални балони, които биха могли да се пукнат през следващото десетилетие. От списание Forbes са подготвили селекция от седем такива.

Злато

Златото поскъпна с 300% през изминалото десетилетие, отчасти защото инвеститорите го възприемат като начин да опазят богатството си в проблемни времена. Ако погледнете отвъд преувеличаването, може да видите актив, чийто най-добър ръст вече е в миналото. Като актив, който не генерира реални доходи, цената на златото е просто функция на това, което другите са склонни да платят за него.

Китай Китай се наложи като фабриката на света, бълвайки най-различни стоки. Страната расте до голяма степен заради лесния и евтин паричен ресурс. Правителството е отговорно за дългове, равни на над 70% от брутния вътрешен продукт на страната, пише изданието. Поддържайки изкуствено валутата си евтина, Китай кара гражданите си да инвестират у дома, което пък изкуствено повишава цените на имотите и акциите.

Развиващи се пазари Инвестициите в развиващите се пазари бяха особено доходоносни през 2009 г., след като доверието в САЩ се стопи. Един от борсово търгуваните фондове (ETF), който следи бразилския пазар, е отчел ръст от близо 125% тази година, но общият икономически ръст на Бразилия се оказа под прогнозите. Основният руски борсово търгуван фонд нарасна с над 135% през 2009, въпреки че БВП на страната се сви. Може би моментът не е добър да се залага на прословуто волатилните развиващи се пазари, коментират от изданието.

Американски държавни ценни книжа

Инвеститорът Уорън Бъфет и китайският премиер Уън Дзябао бяха сред тези, които се оплакаха от балона при щатските ДЦК през 2009 г., след като САЩ взе заем, за да покрие рекордния бюджетен дефицит. Признаци, че балонът е близо до пръсване: лихвите по краткосрочните съкровищни бонове паднаха до отрицателни стойности след отчитане на инфлация. Това означава, че инвеститорите плащат на държавата, която държи парите им на фона на растящия национален дълг.

Образование в колеж През последните 20 години образованието в колеж поскъпва два пъти по-бързо от темпа на инфлация в САЩ. Днес има над 60 колежа, таксата в които е над 50 хил. долара на година и студентите завършват със средно 20 хил. долара заеми за образование. Предвид финансовите затруднения на родителите им колежите може би скоро ще бъдат принудени да намалят удобствата като гурме кухните например, въведени в годините на бума. Вероятно някои колежи ще бъдат затворени.

Борсово търгувани фондове (ETF)

Тези фондове следят даден индекс или сектор и са създадени, за да позволят на инвеститорите да постигнат обхвата на взаимните фондове при по-ниски разходи. След последната рецесия през 2003 г. те стават голям хит, като броят им нараства от 152 фонда през 2004 г. до близо 760 днес. Тази някога девствена територия обаче е на път да бъде завладяна от спекуланти. Няма да измине дълго време, преди борсово търгуваните фондове да се присъединят към редиците на съмнителните финансови продукти, които трябваше да заместят.

Мед Спот цените на медта скочиха по време на жилищния бум в средата на десетилетието, от около 1500 долара за един паунд (453,59 грама) през 2004 г. до близо 4000 долара за паунд през 2007 г. През 2008 г. цената на медта се срина до под 2000 долара, но цените отново приближават нива, близки до времето на бума. Част от търсенето идва от Китай. Друг източник са борсово търгуваните фондове, които дават възможност на обикновените инвеститори да купуват стоки, до които навремето достъп имаха само институции, което поражда свръхтърсене на инвестицията.

Още по темата:

Непреодолимата любов към финансовите балони...

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:55 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още