fallback

Цената на златото се върна под 1100 долара

Ценният метал може да поевтинее още, в случай че щатската валута продължи да поскъпва

14:49 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на златото с незабавна доставка падна под 1100 долара за тройунция през тази седмица, което е най-ниското ниво за последните шест седмици и половина. Ценният метал може да поевтинее още с наближаването на края на годината, в случай че щатската валута продължи да поскъпва.

Цената на златото с незабавна доставка падна до 1 092,85 долара за тройунция в края на вчерашната сесия на борсата в Ню Йорк. Металът се търгува срещу 1 096,50 долара за тройунция днес, което е повишение от 0,3%, след като доларът отстъпи с 0,3% спрямо единната валута.

Поредното понижение на кредитния рейтинг на Гърция обаче, този път от третата голяма рейтингова агенция Moody's Investors Service, може да засили търсенето на долари като убежище в периоди на несигурност и да повиши курса на щатската валута, предаде Wall Street Journal.

Корелацията между цената на златото и курса на щатския долар е силно изразена, като обезценката на долара води до ръст в цената на метала и обратното. На фона на ниските изтъргувани обеми в навечерието на празниците цената може да тества и нивото от 1080 долара за тройунция.

От началото на тази година цената на златото се е повишила с 24 на сто и е на път да отбележи своя девети пореден годишен ръст. Широкият щатски индекс S&P 500 е нараснал с 23% от началото на годината, но за изминалото десетилетие е изгубил 22% от стойността си. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още