fallback

Moody's също смъкна рейтинга на Гърция

Като причина са посочени дългосрочните рискове пред платежоспособността на страната

11:09 | 22.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Агенцията Moody's също прибягна до понижение на кредитния рейтинг на Гърция. Така дългосрочният рисков профил на държавните облигации на страната вече има оценка А2. Като основна причина за понижаването на рейтинга се посочват дългосрочните рискове пред платежоспособността на Гърция.

„Проблемите със задлъжнялостта не могат да бъдат решени единствено по линия на икономическия ръст“, заявява анализаторът на Moody's Сара Карлсън, цитирана от Bloomberg.

Според нея проблемите на страната произлизат от „хронично слабите фискални институции, които поставят под съмнение способността на правителството да въведе решителни фискални ограничения с цел значително намаляване на дълговете“.

След днешното решение цената на гръцките държавни ценни книжа се понижи за четвърти пореден ден, като доходността по десетгодишните книжа стигна рекордните от март насам 6 на сто.

С действието си Moody's се присъедини към другите две водещи агенции за кредитен рейтинг в света – Fitch и Standard&Poor's, които преди няколко седмици редуцираха рейтинга на Гърция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:07 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още