fallback

Празнична еуфория на американския пазар

Dow Jones Industrial Average заличи загубите си от миналата седмица и отново е "на зелено" за декември

23:21 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Силен ръст регистрираха американските акции в понеделник, като еуфорията преди празниците в края на годината се примеси с тази от редица позитивни за инвеститорите новини.

Пазарът беше подпомогнат от компаниите в сектора на здравеопазването, след като законопроектът за здравна реформа в страната, ключов приоритет за американския президент, е все по-близко до приемане, получавайки важна подкрепа в Сената. Окончателното гласуване на документа се очаква на 24 декември.

Здравният сектор получи тласък и от обявено сливане на фармацевтични групи - закупуването от френската Sanofi-Aventis на американския производител на лекарства Chattem срещу 1,9 млрд. долара. Предложената цена за една акция на Chattem е с 34% по-висока от цената в края на петъчната сесия. Книжата на Chattem скочиха с над 33%.

За оптимизма помогнаха и позитивни изказвания за Intel и Alcoa.

Акциите на Intel се повишиха с 2,34% след подобрена оценка за компанията от анализатор от Barclays Capital, според когото пред групата се откриват по-добри перспективи предвид подобрените пазарни условия, нови продукти и предстоящото в началото на следващата година Изложение за потребителска електроника.

Печалбите при компанията се отразиха на целия технологичен сектор, като поскъпнаха и книжата на Advanced Micro Devices (+5,19%), Micron Technology, Nvidia Corp. (+6%), Dell (+2,7%), Cisco (+1,33%) и др.

Alcoa пък получи препоръка "купувай" от Morgan Stanley, което повиши акциите й с 8%.

Dow Jones Industrial Average добави към стойността си 0,83% до 10 414 пункта, Nasdaq Composite нарасна с 1,17% до 2238 пункта, а S&P 500 се повиши с 1,05% до 1114 пункта

През миналата седмица Dow Jones IA записа най-голямата си седмична загуба от края на октомври. Сега индексът отново е на положителна територия за месец декември, а според някои анализатори борсовият ръст в края на годината тепърва предстои.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още