fallback

Консенсус в ОПЕК за запазване на производствените квоти

Петролните запаси се оценяват като твърде високи; очаква се призив за по-стриктно спазване на квотите

22:14 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) най-вероятно ще запази непроменени производствени си квоти по време на срещата си във вторник в Ангола. Очаква се обаче да бъде отправен призив за по-стриктно съблюдаване на тези квоти от страна на държавите членки на ОПЕК, предава Ройтерс.

"На тази среща няма да има промени", заяви в понеделник генералният секретар на картела Абдалах ал Бадри.

"Съществува консенсус да не бъде правена промяна", добави той. "Напълно сме доволни от (настоящата) цена (на петрола). Ако погледнете фундамента, запасите са високи. Трябва да работим в посока да ги сведем до разумни нива."

Цената на американския суров петрол се понижи спрямо най-високите си нива за тази година при 82 долара за барел, стигнати през октомври, но e над равнището от 73 долара и остава в диапазона, който се счита за задоволителен от страните в ОПЕК.

За кратко през миналата седмица цените бяха паднали под 70 долара, но към момента отново са над 73 долара, а по-рано в понеделник дори се бяха приближили до 75 долара за барел, което доведе до растеж на европейските фондови пазари.

През декември 2008 г. ценовите нива бяха около 30 долара, което принуди картела да обяви рекордно свиване на производството. Някои държави обаче не спазват приетите квоти и продължават да произвеждат завишени количества.

11-те страни в ОПЕК реално имат продукция от общо 26,5 млн. барела на ден при поставена цел за максимум 24,84 млн., което увеличава световните нефтени запаси.

С най-голямо отклонение от заложените количества е Ангола, следват я Иран и Нигерия.

Още по темата:

Саудитска Арабия: Цената на петрола е идеална

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още