fallback

Китайци да добиват злато в Невада? Неприемлива идея за САЩ

Мотивът е: заплаха за националната сигурност

21:11 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Миннодобивна компания, контролирана от китайското правителство, уведоми администрацията на американския президент Барак Обама, че оттегля заявката си за закупуването на малка златна мина в щата Невада.

Мотивът на китайската група е, че иска да избегне конфликт с федералните власти, които са изразили „сериозни и значителни” опасения за националната сигурност при сключването на такава сделка, съобщава New York Times.

Решението на Northwest Non-Ferrous International Company, поне засега, елиминира конфронтацията по повод малката мина, наречена Firstgold, която е обект на китайския интерес, отбелязва изданието.

Американското финансово министерство беше готово в понеделник да препоръча блокирането на сделката от Обама.

„Разочароващо е”, споделя изпълнителният директор на Firstgold Тери Линч. „Това означава, че цялата работа е приключена. Няма да стигне до президента, защото няма какво да му бъде изпратено за одобрение”, допълва той.

От финансовото министерство не са коментирали официално каква е конкретната причина за мнението им по въпроса, като са посочили, че процесът е конфиденциален.

В среща с ръководството на Firstgold обаче държавните представители са се позовали на близостта на мината до важни за страната обекти и военни активи.

Northwest Non-Ferrous е огромна миннодобивна компания, чиито служители наброяват над 6 хил. души. Групата е в процес на търсене на подходящи мини за закупуване с цел разширяване на дейността, като се разглеждат и мини в Канада.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:03 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още