fallback

Предколедното настроение може да донесе волатилност на Wall Street

През тази седмица излизат окончателните данни за БВП на САЩ през третото тримесечие

08:18 | 21.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Предпоследната борсова седмица на Wall Street за тази година ще се състои само от три и половина търговски сесии и може да донесе по-висока волатилност, защото празниците за голяма част от пазарните участници вече се започнали, а останалите инвеститори ще се стремят да запазят реализираната през тази година печалба.

От началото на тази година индексът на 30-те борсови компании с най-голяма капитализация Dow Jones IA се е повишил с близо 18 на сто, по-широкият S&P 500 е добавил 22 на сто към стойността си, а индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, е отчел най-силен ръст в размер на повече от 40%.

Активността на инвеститорите ще бъде по-ниска от обичайното, което се асоциира с по-голяма нестабилност на пазара. Сесията на борсите в САЩ ще завърши по-рано в четвъртък, като пазарите ще бъдат затворени в петък заради Коледа. Все пак, седмицата ще донесе на инвеститорите редица важни икономически данни.

В това число влиза и третата, окончателна оценка за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната за третото тримесечие, както и данните за личните доходи и разходи на американските потребители. Междувременно инвеститорите ще се фокусират и върху икономическите прогнози за следващата година.

Федералният резерв потвърди, че икономическите условия в САЩ продължават да се подобряват и остави основната лихва на ниво от 0-0,25%. Според централната банка на САЩ условията на финансовите пазари са се подобрили значително и това ще й позволи да изтегли навреме своите мерки за насърчаване на икономиката.

Тревожните новини за икономическото здраве на някои европейски икономики повишиха силно курса на долара спрямо еврото. Кредитният рейтинг на Гърция бе понижен за втори път от Standard & Poors, след което курсът на двойката EUR/USD падна до 1,4322 долара за евро на 18 декември спрямо 1,5139 на 25 ноември.

В понеделник липсват важни икономически данни. За сметка на това, преди началото на борсовата сесия във вторник ще излезе окончателната оценка на БВП на САЩ за третото тримесечие. Инвеститорите очакват предишните статистически данни за ръст на БВП от 2,8% спрямо второто тримесечие да се потвърдят.

Пазарите на ценни книжа вече са калкулирали в цените на акциите очакванията на инвеститорите за възстановяването на най-голямата икономика на света през 2010 г. Ето защо данните ще имат ограничено влияние върху пазарните участници, освен ако тяхната корекция не ги изненада неприятно, предаде CNN.

Малко след началото на сесията във вторник ще излязат и данните за продажбите на съществуващи жилища през ноември, за които се очаква увеличение до 6,31 млн. единици на годишна база спрямо 6,10 млн. за предишния месец.

Промяната в личните приходи и личните разходи на американските потребители през ноември ще стане ясна в сряда. Според анализаторите доходите на домакинствата са нараснали с 0,5% на месечна база, а разходите са останали непроменени спрямо предишния месец.

В сряда излиза и окончателната стойност на индекса на потребителското доверие на Мичиганския университет за декември, както и данните за продажбите на нови жилища през ноември, за които се очаква да се увеличат до 442 хил. единици спрямо 430 хил. за октомври.

Преди старта на борсовата сесия в четвъртък ще излязат данните за поръчките на дълготрайни стоки през ноември, за който се очаква ръст от 0,4% на седмична база. Тогава излизат и седмичните данни за първоначалната безработица в САЩ, като според анализаторите молбите за помощи при безработица са намалели с 9 хил. до 471 хил. за седмицата до 19 декември.

Борсовата сесия в четвъртък ще приключи с три часа по-рано от обичайното в 20:00 ч. българско време и ще бъде последната за тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още