fallback

Китай спира субсидии за насърчаване на износа, обект на търговски спор

Жалбата е подадена от администрацията на президента Джордж Буш, която е открила прилагането на 70 различни субсидии, забранени от световните правила за търговия

15:02 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Китай разреши търговски спор със САЩ, като се съгласи да прекрати субсидии, отпускани за увеличаване на износа, предаде Bloomberg, позовавайки се на изявление на администрацията на Белия дом.

Споразумението урежда подадена преди година жалба от САЩ пред Световната търговска организация (СТО), в която Китай е обвинен в нарушаване на световните правила за търговия чрез отпускане на субсидии, заеми и финансиране за проучвания на производители на стоки за износ.

“Подписахме споразумение с Китай, което потвърждава пълното премахване на многобройни субсидии, които ние установихме като забранени съгласно правилата на СТО”, е заявил търговският представител на САЩ Рон Кърк.

Жалбата е подадена от администрацията на президента Джордж Буш, която е открила прилагането на 70 различни субсидии, забранени от световните правила за търговия, тъй като са предназначени за насърчаване на износа. Общо „нелегалните“ субсидии са 90 с включването на помощите за селските райони, посочват от търговското представителство на САЩ.

Администрацията на Обама също има спорове с Китай по отношение на търговията. САЩ наложи през септември такса от 35 на сто върху вноса на гуми от Китай и подаде жалба в СТО срещу ограниченията върху вноса на суровини за стоманеното производство и промишлеността в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още