fallback

Катар увеличи дела си във VW, компанията може да отпадне от DAX

Компанията може да отпадне от индекса DAX, защото нейният фрий-флоут падна под изискуемия минимум от 10%

12:09 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Емирство Катар e увеличило още своя дял в капитала на най-големия автомобилопроизводител в Европа Volkswagen AG до 17%, предаде Bloomberg. Акциите на компанията поевтиняха след новината заради вероятността тя да отпадне от индекса на най-добрите немски компании DAX, защото нейният фрий флоут е паднал под минимално изискуемия минимум, за да участва в борсовия измерител.

Фрий флоутът на немската автомобилна компания е паднал под 10%, след като Катар е упражнил своите опции за покупка на акции и е увеличил дела си в компанията до 17%. Ръководството на базираната в провинция Долна Саксония компания заяви, че сега нейното участие в индекса на сините чипове DAX ще зависи от решението на оператора на немските пазари на ценни книжа Deutsche Boerse AG.

В момента емирство Катар е третият по големина акционер във Volkswagen след Porsche SE, която има дял от 53%, и германското правителство, което дължи 20% от капитала на автомобилната компания.

Фрий флоутът представлява дела на свободно търгуемите акции на една компания. За да участва една компания в DAX, нейният фрий флоут трябва да възлиза на поне 10% от общия брой на акциите.

Когато той падне под 10%, ръководството на борсата във Франкфурт оповестява в рамките на два работни дни дали дружеството ще отпадне от индекса.

Акциите на Volkswagen поевтиняха с 4,7% до 76,25 евро за акция до края на петъчната сесия на Франкфуртската фондова борса. Преференциалните акции на Porsche, които не дават право на глас в Oбщото събрание на акционерите, поевтиняха с 2,2% до 43,63 евро за акция. Обикновени акции на производителя на луксозни автомобили не се търгуват на фондовата борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:34 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още