fallback

?250 хил. от основателя на easyJet за проекти между кипърски турци и гърци

Стелиос Хаджийоану, който е от кипърски произход, смята, че предприемачеството може да свали бариерите на острова

11:04 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британският магнат от кипърски произход Стелиос Хаджийоану, основател на нискотарифната авиокомпания easyJet, дари в петък 250 хил. евро на кипърски компании, които работят по съвместни проекти между кипърските гърци и турци, предаде вестник Hurriyet.

По време на церемонията на връчването на дарението, състояла се в контролираната от ООН буферна зона на острова, той е заявил, че е решил, че бариерите могат да бъдат свалени чрез предприемачество.

Пет компании, насърчаващи бизнес сътрудничеството между двете части на острова, са получили по 50 хил. евро. Идеята на бизнесмена е да отпусне общо 1 млн. евро.

42-годишният милионер е избрал петте проекта, сред които има сайт за наемане на коли и вили, компания за износ на картофи и такава за триезично обучение, през октомври по време на презентация, на която всеки кандидат е имал пет минути да „продаде“ идеята си.

Хаджийоану никога не е живял в Кипър, но твърди, че чувства силна привързаност към родината на родителите си.

Кипър е разделен от 1974 г., като международната общност се надява преговорите за обединение, започнали през септември 2008 г., да разрешат политическия проблем.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:25 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още