fallback

Банките в Източна Европа издържаха „стрес-тестовете“

Страните с много кредити в чужда валута продължават да бъдат уязвими

11:02 | 19.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Източноевропейските банки са достатъчно устойчиви на финансови шокове дори ако увеличената безработица и корпоративните фалити увеличат загубите им, се казва в доклада за финансова стабилност на ЕЦБ, предава Bloomberg.

Според ЕЦБ проведените от местните власти „стрес-тестове“ показват устойчивост при тежки, но правдоподобни макроикономически сценарии.

Тестовете в България и Чехия показват, че тези страни ще запазят капиталовата адекватност на банките си далеч над минималните изисквания, твърдят от ЕЦБ.

В Румъния и Унгария капиталовата адекватност също ще бъде над минимума, а банките в Словакия, Литва и Латвия показват повишена устойчивост за поемане на загуби.

Естонските банки също ще покрият регулаторните изисквания, докато в Полша необходимостта от допълнителна капитализация остава относително ниска дори и при негативен сценарий.

“Вследствие на отслабената икономическа активност в Централна и Източна Европа качеството на банковите активи в региона се влошава, което e потенциален източник на нестабилност“, се казва още в публикувания вчера доклад.

„Повишаващата се безработица, намаляващите доходи и корпоративните фалити може да доведат до увеличаване на просрочията по банковите заеми, и до влошаване качеството на техните кредитни портфейли“, продължават от ЕЦБ.

Според МВФ регионът се възстановява по-бавно от глобалната финансова криза в сравнение с други региони.

„Нивото на външния дълг остава високо, външното финансиране е скъпо, и има риск от усилване на колебанията във валутните курсове“, твърди ЕЦБ.

В същото време капиталовите потоци в региона остават ограничени, а лихвените спредове още известно време може да останат завишени, се казва още в доклада.

Според ЕЦБ от юни насам икономическата уязвимост на региона е намаляла, но някои страни продължават да бъдат уязвими поради чуждестранното кредитиране.

Спадът на валутните курсове спрямо еврото в Полша (19% ), Унгария (11%) и Румъния (9,5%) затрудни неимоверно обслужването на кредитите в евро от заемателите.

Латвия, Литва, Естония и България, са с фиксирани курсове на валутите към еврото, но това им струва скъпо, тъй като правителствата им трябваше да съкращават разходи за да спазят бюджетните изискванията на ЕС.

В страни с голям обем на кредитите в чуждестранна валута допълнителното обезценяване на техните валути може да доведе до значително влошаване качеството на банковите активи, смята ЕЦБ.

Такива страни са Унгария, където чуждестранното кредитиране представлява 48% от БВП и Полша, където то е 28%, е видно от доклад на Bank of America Merrill Lynch .

Още по темата:

ЕЦБ с още по-песимистични очаквания за банковия сектор в еврозоната

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още