fallback

ЕЦБ с още по-песимистични очаквания за банковия сектор в еврозоната

Според институцията банките ще трябва да отпишат още 187 млрд. евро през 2010 г. Положителното е, че системният риск се понижава

16:57 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка публикува нова прогноза за отписванията на активи от финансовите институции в еврозоната догодина. Според нея банките ще заличат още 187 млрд. долара от активите си през 2010 година.

В редовния си преглед на финансовата стабилност в еврозоната ЕЦБ посочва, че общата сума на отписаните банкови активи по време на финансовата криза ще бъде 553 млрд. евро. Това е с 65 млрд. евро повече от предходната прогноза на институцията, пише Wall Street Journal.

От доклада обаче става ясно, че цялостното ниво на риск във финансовата система се е понижило. Като основна причина за това се посочват решителните действия на правителствата и ЕЦБ, както и самостоятелните действия на банките за стабилизиране на балансите и подобряване на капиталовите позиции.

„Като цяло, ние не само виждаме подобрение на условията във финансовата сфера и представянето на реалната икономика, а и бих могъл да кажа, че има понижение на системния риск“, обяви вицепрезидентът на институцията Лукас Пападемос.

Пападемос посочи още, че новите данни сочат, че загубите на банките в сектора на търговските имоти и в региона на Централна и Източна Европа са по-големи, отколкото се е смятало предварително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:43 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още