fallback

Рубини: Докато доларът е слаб, няма да има корекция на борсите

Пазарите са отбелязали твърде голям и бърз ръст тази година, но слабият долар пречи на пазара рязко да смени посоката си

13:42 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарите по света са постигнали „твърде голям, твърде ранен и твърде бърз“ ръст през настоящата година, но въпреки това все още няма опасност от сериозна корекция, смята американският професор Нуриел Рубини.

Причината за това според него е слабият долар, който насърчава инвеститорите да се насочват към високодоходни активи и сделки от типа carry-trade. Вероятност тази тенденция да се смени и доларът да поскъпне значително има, но това ще се случи след не по-малко от шест до дванадесет месеца, посочва икономистът.

В резултат на това carry-trade сделките, при които инвеститорите заемат средства в нисколихвена валута (каквато в момента е американският долар) и ги инвестират във високодоходни ценни книжа или външни за САЩ пазари, ще продължат да са във фокуса на инвеститорите. Тази тенденция би трябвало да окаже подкрепа на цените на активите и те да поскъпват още известно време, казва Рубини, цитиран от CNBC.

“Корекция може и да има, но рискът за това е по-скоро в средносрочен, отколкото в краткосрочен план“, смята Рубини. Отстъплението на пазарите в настоящия момент се отлага заради продължителния период на ниски лихви и фискални стимули не само в САЩ, а и в други страни.

Либералната монетарна политика по света ще доведе до увеличаване на входящите парични потоци в развиващите се страни, които се очаква да постигнат по-добро представяне отколкото развитите държави, посочва Рубини.

Предизвикателството пред страни като Бразилия и Индия например е въвеждането на ефективни политики за ограничаване на прекомерно големите капиталови потоци, които са довели до надценяване на валутите им.

„Решението вероятно трябва да се търси по линия на контрола върху входящия капитал“, смята Рубини и допълва, че трябва да се действа по-решително, за да имат успех подобни мерки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:24 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още