fallback

Банковият сектор донесе негативна сесия и седмица на борсите в Азия

Най-силен спад записа широкият китайски индекс Shanghai Composite, който изгуби 2,1% за деня и 4,1% за седмицата

12:47 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Последната сесия на азиатските и тихоокеанските борси за тази седмица донесе понижения на почти всички национални индекси в региона. Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, плюс Австралия и Нова Зеландия, е на път да отбележи най-силния си седмичен спад от края на ноември, начело с пониженията в Китай.

Притесненията, че банките ще трябва да привлекат допълнителен капитал, за да могат да посрещнат новите изисквания за капиталова адекватност, потопиха индексите. Базелският комитет по банков надзор съобщи, че до края на 2010 г. ще въведе нови стандарти за капиталова адекватност на банките, като хибридните инструменти няма да влизат в първичния капитал, както досега.

MSCI Asia Pacific отстъпва с 0,3% до 118,03 пункта, като от началото на седмицата стойността му се е понижила с 1,4 на сто. Това е най-силният седмичен спад на регионалния борсов измерител за последните три седмици. От началото на тази година MSCI Asia Pacific се е повишил с 32% и е на път да запише най-силния си годишен ръст от 2003 година насам, предаде Bloomberg.

В това отношение MSCI Asia Pacific изпреварва широкия щатски индекс S&P 500, който е нараснал с 21% от началото на годината, както и общоевропейския Dow Jones Stoxx 600, който е добавил 28% към стойността си. Това се дължи най-много на борсите в Китай, след като правителството на страната похарчи 4 трлн. юана (586 млрд. долара) за насърчаване на икономиката.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite изгуби 2,1% до 3 114 пункта днес заради разпродажби в банковия сектор, след като рейтинговата агенция Fitch заяви, че капиталовата адекватност на банките в страната не е толкова добра. На борсата в Хонконг Hang Seng отстъпи с 0,8% до 21 176 пункта, като в сравнение с миналия петък двата индекса са изгубили съответно 4,1% и 3,3%.

Добивните компании в Австралия пострадаха от поевтиняването на металите, като S&P/ASX 200 отстъпи с 0,4% до 4 650,5 пункта. На борсата в Нова Зеландия индексът на сините чипове NZX 50 обаче се повиши с 1% благодарение на енергийните и телекомуникационните компании. В сравнение с миналия петък S&P/ASX 200 е нараснал с 0,3%, а новозеландският NZX 50 е добавил 0,8%.

На борсата в Япония индексите заличиха голяма част от ранните си понижения, след като централната банка обеща да се пребори с дефлацията, която затруднява икономическото възстановяване на страната. Nikkei 225 завърши сесията с понижение от 0,2% до 10 142,1 пункта, след като по-рано потъваше с 1,3% заради финансовите компании, и отчете ръст от 0,3% на седмична база.

Южнокорейският индекс Kospi завърши сесията почти без промяна на ниво от 1 647 пункта и записа понижение от 0,6% на седмична база. Солидните печалби при технологичните компании и производителите на стомана не успяха да компенсират загубите в банковия сектор. Kospi се е повишил с 48% от началото на тази година, след като изгуби 41% през миналата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:12 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още