fallback

Копенхаген предлага ограничаване на увеличаването на температурата до 2°

В проекта за споразумение обаче все още не са посочени цели за намаляване на емисиите на развитите индустриално страни

09:58 | 18.12.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ограничаване на повишаването на температурите до 2 градуса по Целзий и отпускане на милиарди за бедните страни – това са основните точки, залегнали в проекта за споразумение за климатичните промени, изготвен късно снощи в Копенхаген, предаде Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Президентът на САЩ Барак Обама ще се присъедини днес към над 120-те други световни лидери за последния ден на преговорите за климата, в който трябва да се постигне споразумение за увеличаване на усилията за намаляване вредните емисии в атмосферата.

Проектът за споразумение, който все още подлежи на промени, предлага ограничаване на повишаването на средната температура до 2 градуса по Целзий спрямо нивата от прединдустриалната епоха.

Страните, които се намират по-ниско спрямо морското равнище, обаче искат да се постави по-строга цел от 1,5 градуса. По данни на ООН през изминалото столетие температурите вече са се покачили наполовина на това ниво.

Освен това според източниците документът предлага богатите страни да отпускат годишно 100 млрд. долара до 2020 г. на бедните държави, за да приспособят икономиките си и да се справят с промените в климата.

В проекта обаче все още не са посочени цели за намаляване на емисиите на развитите индустриално страни.

Още по темата:

Задънена улица или напредък след срещата в Копенхаген?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:00 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още